Pútnici odovzdali pápežovi dary od ministra vnútra SR a Čestnej stráže

10.09.2012 Celý región

Bratislava 10. septembra (TASR) - Pútnická výprava Ordinariátu Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) SR pod vedením vojenského ordinára biskupa Františka Rábeka sa vrátila zo 7. národnej púte do Ríma a Vatikánu. Na púti sa zúčastnilo 128 príslušníkov OS SR, Policajného a Hasičského a záchranného zboru s rodinami. Putovali po stopách slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda, k hrobom apoštolov sv. Petra a Pavla a k hrobu svojho diecézneho patróna sv. Šebastiána, patróna vojakov.

Vrcholom programu bola účasť pútnikov na generálnej audiencii Benedikta XVI., po skončení ktorej zástupcovia výpravy odovzdali pápežovi dary - od ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka strieborné mince s motívmi Svätej rodiny, ako aj originálnu slovenskú fujaru, ktorú vyrobil príslušník Čestnej stráže prezidenta SR slobodník Milan Ľalík, informoval kancelár a hovorca Ordinariátu OS a OZ SR Tibor Ujlacký.

V rámci oficiálneho programu pútnici zo Slovenska navštívili aj Slovenské pápežské kolégium sv. Cyrila a Metoda, hlavné pápežské rímske baziliky, hrob pápeža Jána Pavla II., hrob sv. Cyrila a ďalšie pamiatky. Mali možnosť vidieť aj verejnosti a turistom neprístupné miesta Vatikánu, ako sú kasárne švajčiarskej gardy a Vatikánskeho žandárskeho zboru s ich zbrojnicami alebo Hasičská stanica Vatikánu či garáže najstarších nosidiel, kočov, ale aj súčasných papamobilov.

Ordinár OS a OZ SR Mons. Rábek a jeho kapláni každý deň celebrovali sv. omše pre pútnikov v známych rímskych bazilikách.

Účastníkov pútnickej výpravy zo Slovenska sprevádzali aj veľvyslanec SR pri Svätej stolici Jozef Dravecký a veľvyslankyňa SR v Taliansku Mária Krásnohorská, uviedol Ujlacký.
 

Vyberte región